gru

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prístup slovenských obchodníkov....je otrasný!!!

Jedna príhoda, ktorá ma donútila zamyslieť sa.

Celá trieda sme mali branné v parku v Nitre. Lenže bolo zlé počasie a museli sme čakať na profesorov, tak sme si skupinka asi 10 chalanov išli sadnúť na lavičky pred jeden bufet, ktorý bol, mimochodom, zavretý. Sedeli tam traja takí páni, popíjajúci nejaké to vínko z Tesca za 20 Sk(neviem či som nepovedal veľa). Ale nie o tom som chcel. Sedeli sme a prišiel majiteľ, ktorý sa chystal otvoriť bufet. Najprv nás privítal niečím ako "Vy tu len sedíte alebo aj niečo konzumujete?! Toto už čo je?!". Tak sme povedali, že čakáme na otvorenie... No to asi majiteľovi nestačilo, preto prišla rozhorčená, pravdepodobne, spolumajiteľka, ktorá sa do nás hneď pustila. "Čo tu vysedávate? Mne tu chodia zákaznici, kde budú sedieť?" Niekto z nás utrúsil, že akí zakazníci, keď je stále zavreté. Ale "milá" teta neprestávala... "Chcete si aj niečo kúpiť?" Naša odpoveď znela, samozrejme, áno. A vtom nás opäť schladila. Zvýšeným hlasom na nás vyštekla: "Dobre, kúpte si čo chcete, ale neseďte mi tu! Postavte sa!" To už viacerých z nás nahnevalo, keď si začal túto strašne milú obchodníčku zastávať jeden z pánov podgurážených alkoholom. Nasledovala malá slovná roztržka, ktorá sa skončila tak, že neustúpila ani jedna strana... Toto celé by mi však nevadilo. Ale mne ide o princíp! Takto sa chová obchodník??? Lenže, ak by toto bolo len záležitosťou spomínaného bufetu, nepoviem ani slovo. Ale to je tak veľakrát... Že prídete do obchodu, reštaurácie a podobne a obsluhujúci personál sa tvári, akoby ste ho obťažovali, akoby ste boli na príťaž a často krát dáva najavo aj to, že nemá náladu byť usmievavý, slušný a ochotný pomôcť. Ja nerád píšem negatívne veci o Slovensku, ale konkrétne u nás je to tak. No to je už v zmýšľaní ľudí. Veď netreba chodiť ďaleko, stačí sa ísť pozrieť do Rakúska a hneď uvidíte iný prístup. To už ani nehovorím o spravaní sa obchodníkov v krajinách so silným turizmom, ako Grécko, Taliansko, Bulharsko... Pre mňa je toto správanie niektorých podnikateľov nepochopiteľné. Ale to ja nezmením... Jedine tak, že by som raz sám podnikal a nastolil slušné a milé správanie personálu k zákazníkom aspoň v mojom podniku. No skôr to vidím tak, že si budem musieť zvyknúť na znechutené tváre predavačov, čašníkov a podobne...


Moje úvahy | stály odkaz

Komentáre

  1. ...
    Zial, toto je bezna a smutna realita u nas. Slovenski obchodnici si totiz este stale neuvedomili, ze zakaznici su ti ludia, ktori ich de facto zivia, ktori im daju zarobit a preto by im mali venovat patricnu pozornost. No na druhej strane, z casti si za to mozeme aj my (plebs) sami. Keby sme sa s takymi chabymi sluzbami len tak neuspokojili a patricne, v ramci slusnosti svoju nespokojnost dali najavo, mozno by aj u nas konecne sluzby nadobudli svoj skutocny vyznam. Zamyslime sa teda nad nasim pristupom a skusme s tym nieco urobit. Samo sa to nezmeni..
    publikované: 08.09.2007 20:17:28 | autor: Johny (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jj, je to tak asi vsade na slovensku
    ci uz v BA, kde v niektorych restikach ani nevidiet aj pri opakovanych navstevach ani naznak pohnutia kutikov ust smerom hore.
    publikované: 08.09.2007 20:26:51 | autor: dreaming-one (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Tak to bohuzial je
    Na slovensku som sa stretol s dobrymi obchodnikmi iba na par miestach a nikdy to nebolo TESCO alebo take. Vždy to bol malý obchod, takmer by sa dali nazvať rodinné. Poznáte to, prídete do obchodu kde vás poznajú, spýtajú sa novinky a tak... z nákupu máte hneď iný dojem. Ja poznám dobrého obchodníka v modelárste v Nitre :D. Inak to je v obchodoch hrozné, niektorí sa tvária ako keby ste ich vyrušili pri niečom dôležitom, a pritom predtým hrali na kompe nejaky solitaire... Najviac to dnes zabil debko čo čapoval v krčme- poviem dve malé viney a on mi načapuje vineu ale namiesto 3 deci tam bolo tak 1,5... Akože to už bolo moc...
    publikované: 10.09.2007 22:03:00 | autor: ThomasK (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ThomasKo
    cim som si zasluzil, ze sa vratil citatel, ako si ty?:-)
    publikované: 10.09.2007 22:14:29 | autor: gru (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014